Amsterdam uvaja globe za odmetavanje cigaretnih ogorkov na javnih površinah

Amsterdamske oblasti priznavajo, da je neprimerno vedenje turistov, ki urinirajo na javnih krajih in po mestu pohajkujejo pijani, v zadnjem času preseglo vse meje - odslej bodo zato oglobili tudi tiste, ki bodo pijani na javnih mestih.

Amsterdam je ena izmed najbolj priljubljenih turističnih točk, saj že dolgo velja za mesto, v katerem so si obiskovalci lahko privoščili marsikaj. A oblasti napovedujejo, da bo odslej drugače – vsako dejanje, ki bi lahko na kakršen koli način škodovalo podobi mesta, bodo namreč oglobili z visokimi kaznimi.

V kampanji "Uživaj in spoštuj" so se s predstavniki mestnega sveta združili še predstavniki policije in mestnih zdravstvenih ustanov, turistom pa želijo sporočiti, da je javno kaljenje miru za domačine zelo moteče in občasno celo neznosno. "S kampanjo želimo izboljšati in vplivati na vedenje turistov. Obiskovalci so pri nas zelo dobrodošli, vendar si mesto Amsterdam zasluži, da z njim ravnamo spoštljivo," so še sporočili pobudniki kampanje.

Uriniranje v javne rečne kanale bo tiste, ki si bodo to dovolili, odslej stalo 140 evrov, vinjenost na javnih površinah pa bo opitega stala 95 evrov. Tudi odmetavanje kakršnih koli smeti – tudi cigaretnih ogorkov – bo kršilce prepovedi stalo 140 evrov.

S kampanjo merijo na točno določeno skupino turistov - to so Nizozemci in Britanci, stari od 18 do 34 let. Turisti te starostne skupine namreč prebivalcem in oblastem s popivanjem povzročajo največ težav.

Najprej pijančevanje na ladjicah, zdaj pa še pijančevanje na javnih površinah 
V okviru novega načrta za uravnoteženje vpliva turizma je nedavno koalicija štirih strank v mestnem svetu sklenila, da bo omejila priljubljene turistične dejavnosti, kot so ture s pivskimi kolesi in pijančevanje na ladjicah, zvišala turistično takso na sedem odstotkov ter omejila število hotelskih sob. V nekaterih predelih mesta nameravajo popolnoma prepovedati začasno oddajo sob.


 Vir: rtvslo.si