Arheologi odkrili delavnico za mumificiranje

Skupina egiptovskih in nemških arheologov je po dveh letih izkopavanj v bližini piramid v Gizi odkrila prostor, ki naj bi bil delavnica za mumificiranje. V zadnjem obdobju so v Egiptu sicer naleteli na več najdb.

Skupina nemških in egiptovskih arheologov je odkrila 30 metrov globok jašek, ki naj bi bil izkopan v času 26. dinastije. V njem so našli lončeno posodo z olji, ki so jih uporabljali za mumificiranje, 35 mumij, pet sarkofagov in leseno krsto. Egiptovski minister za kulturno dediščino Haled al-Anani je povedal, da je to začetek novega odkritja, a da jih čaka še veliko dela.

Izkopavanja trajala dve leti

Jašek so našli v bližini starodavnega pokopališča Sakara, delu večjega grobišča Memfis, ki je vpisan na seznam Unescove dediščine. Izkopavanja so se začela že marca 2016, na jašek pa so naleteli spomladi leta 2018. Najdene kemikalije za mumificiranje so podobne tistim, ki so jih leta 2006 odkrili v Dolini kraljev.

V začetku letošnjega leta so arheologi v Egiptu odkrili številne artefakte, med drugim starodavno nekropolo v mestu Minja, južno od prestolnice Kairo, in 4400 let star grob, ki leži v bližini piramid v Gizi. Marca lansko leto pa so v Kairu našli orjaški kip, ki naj bi prikazoval kralja Psamtika iz 26. dinastije.V bližini piramid sicer gradijo velik muzej, ki naj bi ga delno odprli že letos, v njem pa bodo svoj prostor dobili starodavni egipčanski artefakti, s čimer upajo, da bodo v Egiptu oživeli turizem, glavni vir nacionalnega dohodka.

Vir: siol.net