Arheologi odkrili neolitski "superhenge"

Pred skoraj letom dni je ekipa britanskih in avstrijskih strokovnjakov z radarjem odkrila do takrat neznan prazgodovinski tempelj, ki je zakopan tri kilometre severovzhodno od Stonehenga. Dodatne raziskave zadnjih mesecev nakazujejo, da je odkritje šeimpresivnejše kot so najprej mislili.

Simbolično zakopavanje kot slovo od starih običajev?

Delovna teorija je namreč sledeča: novo odkriti tempelj naj bi bil v procesu religioznega prehoda namerno "upokojen". Zakopavanje monolitov je morda simboliziralo prehod k sončnemu kultu, in to po tem, ko je bila domnevno več generacij v središču verskega čaščenja topografska značilnost, najverjetneje bližnja vzpetina.

Doslej so strokovnjaki s pomočjo radarja "videli" 40 celih zakopanih kamnov, približno 35 polomljenih in še 50 zakopanih "lukenj", v katerih so monoliti nekoč stali. Tloris celotnega področja kaže, da severni rob templja, ki je imel obliko podkve, niso markirali kamni, pač pa območje višjih tal, ki so ga na nekaterih mestih tudi umetno dvignili. Če to drži, je bila ta umetna, štiri metre visoka škarpa videti kot nizka pečina na severni strani templja.

Arheološka raziskava je v neposredni bližini skrivnostnega Stonehenga že pred slabim letom dni razkrila obstoj pokopanih monolitov, ki bi lahko bili po najnovejših ugotovitvah strokovnjakov del največjega neolitskega spomenika v današnji Veliki Britaniji.

4,500 let stare kamne, ki v nekaterih primerih merijo tudi do 4,5 metra, so našli pod slabim metrom zemlje na območju neolitskega naselja Durrington Walls. Pokopani spomenik je "izjemnih dimenzij" in popolnoma unikaten, so pokazale prve preiskave v okviru petletnega projekta The Stonehenge Hidden Landscapes, katerega cilj je podzemni zemljevit območja.

Stroka zdaj prihaja do presenetljivih odkritij, ki nam bodo morda razložili, kako je Stonhenge uvedel obdobje verske preobrazbe, ki se je končalo z menjavo enega verskega sistema za drugega.

Vir: rtvslo.si