Artičoke

Ime artičoke izhaja iz mavrske besede »al-churchufa«, ki pomeni »užitna rastlina«. To je povsem res, saj jo uporabljajo in zaradi njenih zdravilnih lastnosti slavijo že od nekdaj. Ta sredozemska rastlina je bila zelo priljubljena že pri Starih Egipčanih, Grkih in Rimljanih. Tudi številne sodobne raziskave so potrdile njeno sposobnost zdravljenja jetrnih in prebavnih motenj. Artičoka ni uporabna samo v zdravilne namene, ampak tudi v kulinariki, kjer se jo pripravlja na različne načine.

Artičoka spada v družino košaric. Je trajnica, ki zrase do 2 metrov. Ima zelo dolge liste, ki so zgoraj zeleno-sivi, spodaj pa beli. Pozno poleti dobi modro-vijolične cvetove z mehkimi bodicami. Uspeva, kjer je toplo podnebje – pri nas jo gojijo na Primorskem. Evropska zdravstvena komisija priporoča notranjo uporabo artičoke pri prebavnih težavah (še posebej napenjanju in slabosti zaradi slabega delovanja jeter), njene liste pa za zdravljenje motenj jeter in žolčevodov. Priporočajo jo tudi v dieti za zmanjševanje vsebnosti maščob (holesterola) v krvi. Poleg tega spodbuja izločanje urina in spodbuja prebavo.

Vir: bodieko.si