Baterija, ki se napolni v le 12 minutah!

 Znanstveniki so izdelali revolucionarno nano baterijo, ki naj bi jo bilo mogoče napolniti v pičlih 12 minutah.

Raziskovalci so prepričani, da bi bila nova nano baterija revolucionarni premik v smislu varčevanja z energijo. Kot pravijo, je samo še vprašanje časa, kdaj se bo končalo obdobje, ko so telefoni pol 'življenja' priklopljeni na polnilni kabel. Prototip baterije, ki so ga izdelali, naj bi za polnitev potreboval le 12 minut, njihov izum pa naj bi pomenil tudi, da bi bile baterije v prihodnje veliko manjše in lažje kot so sedaj. Vsaka baterija naj bi vzdržala vsaj 1000 polnjenj.

Naslednji korak, ki ga napovedujejo, je baterija, ki bi bila 10-krat močnejša. To pomeni tudi korak naprej v razvoju električnih avtomobilov, saj bi se podobne (a veliko večje) baterije lahko uporabilo tudi v avtomobilski industriji. Kot pojasnjujejo, kilogram goriva pomeni okoli 13.00 vatnih ur energije, kilogram baterije pa le okoli 500 vatnih ur, zaradi česar električni avtomobili z enim polnjenjem opravijo lahko veliko krajšo pot. Močnejše baterije bi pomenile večjo prevoženo razdaljo z enim polnjenjem.

Baterija sicer uporablja nanopore, v katerih se nahajajo elektroliti, po katerih se pretaka energija po elektrodah v nanocevkah iz enega konca na drugega. Nanopore so združene v baterijo velikosti znamke. Kot razlagajo znanstveniki, je nanopora izjemno majhna luknjica, približno 80.000-krat manjša od premera človeškega lasu, ki so jih izdelali na keramični površini.

Vir: moskisvet.com