Bogovi in demoni iz slovanske mitologije

Slovenci imamo zelo bogato mitologijo, a jo kar malo zanemarjamo. Lahko si predstavljamo Slovane, ki so prišli v ta del sveta, kako nemočne so se morali počutiti ob neukročeni naravi in glavami polnimi bajeslovnih bitij in pošasti. Zato ni prav nič nenavadnega, da je tudi slovenska kultura polna mitov in legend, ki vključujejo bogove, pošasti, ali pa pripisujejo magične sposobnosti živalim, ki so jih obkrožale. Čeprav je krščanska vera poskušala izbrisati poganska verovanja, pa so se določeni miti in legende vseeno vtihotapili v krščansko verovanje.

Najpomembnejši slovanski bogovi in bitja:

Kresnik

V bistvu je pomen tega božanstva precej nejasen. V glavnem se predstavlja kot sin neznanega božanstva, ki je povezan s Soncem in ognjem, oborožen s strelo, kladivom, sekiro, kijem, ali mečem in potuje po nebu v svoji zlati kočiji. Velja za slovenskega Herakleja, saj tudi on naredi dvanajst dobrih del. Pri njegovih junaštvih mu včasih pomaga njegov štirioki pes, včasih pa njegov brat Trot.

Kresnik se bojuje s Troglavim Pegamom in kačjo kraljico. Po nekaterih legendah to ni njegovo pravo ime, če kdo omeni njegovo pravo ime, potem to božanstvo umre. Kresnik je bil tudi nekakšna zamenjava za Peruna.

Trot

Je Kresnikov brat, ki je premagal kačo s perutmi, ki jo je nadenj in nad brata poslala kačja kraljica. Trot je kačo pokončal s svojo zlato sekiro. Po nekaterih legendah naj bi bila Kresnik in Trot le poolbrata.

Potoglav

Je Kresnikov brat in njegov nasprotnik ter Vedomec. Je najmlajši sin vrhovnega vladarja Svetovida. Potoglav se zaljubi v sestro Norejo in jo ugrabi. To naredi tudi zato, ker je Kresnik prvorojenec in mu želi nagajati. Kresnik se spopade s Potoglavom, ki ima obliko kače. Med bojem se spreminjata v različne živali. Boj poteka na gori, v zraku ali pod zemljo. Ko Kresnik premaga rivala, pada blagodejen dež in potem nekaj let zemlja obilno rodi, raste zlata pšenica. To je bilo na kresni dan, zato se v spomin prižge kres in ljudje se polivajo z vodo. Na koncu se poroči s sestro Noro. Duše pravičnih pokojnih so vpletene v boj z demoni in udeležene pri kozmičnih in meteoroloških pojavih.

Vir: moskisvet.com