Brazilski oreščki

Znano je, da so oreščki nasploh zelo koristni za naše zdravje. Predstavljajo enega najboljših virov zdravih maščob. To načeloma velja za zelo različne vrste oreščkov – tako za tiste, ki smo jih zelo vajeni, kot za vrste oreščkov, ki so za nas nekoliko eksotične. V drugi skupino na primer sodijo brazilski oreščki, ki pa smo jih v zadnjih letih vendarle dodobra »udomačili«. Tudi sami uživate v specifičnem okusu brazilskih oreščkov? Uživanje omenjenih oreščkov ima lahko tudi zelo pozitiven vpliv na vaše zdravje. Vsebujejo namreč veliko koristnih hranilnih snovi, pri čemer brazilski oreščki še posebej izstopajo po visoki vsebnosti selena.


Brazilski oreščki poskrbijo tudi za lepšo kožo

Za lepo kožo je izredno pomembno, da zaužijemo dovolj zdravih maščob. Dober vir so lahko prav brazilski oreščki. Ti pa imajo pozitiven vpliv na kožo tudi zaradi selena. Ker gre za antioksidant, lahko pomaga tudi pri upočasnjevanju procesa staranja in torej prepreči prezgodnje nastajanje gubic na vaši koži. Ponekod pa je mogoče kupiti tudi olje iz brazilskih oreščkov, primerno za neposredno nego kože.


Zmanjševanje tveganja za Alzheimerjevo bolezni

Tudi pri tem pozitivnem vplivu brazilskih oreščkov na zdravje ima verjetno največ zaslug prav selen. Kot antioksidant lahko namreč pomaga tudi pri preprečevanju Alzheimerjeve bolezni. Za preprečevanje omenjene bolezni, ki prizadene vse prej kot zanemarljiv delež starostnikov, pa je lahko zelo koristen tudi lecitin, ki se med drugim nahaja prav v oreščkih.

Vir: bodieko.si