Čaščenje češenj po briško

V Goriških brdih je "rožnik" - torej mesec junij, obarvan predvsem z rdečimi češnjami .... Brici napovedujejo ogromno dogodkov, povezanih s tem prvim sadežem v sezoni, ki za kmeta pomeni prvi zaslužek.

Prinaša pa češnja tudi precej turističnega izkupička, saj v Brda s pestrim dogajanjem pritegnejo vsako leto ogromno turistov iz Slovenije in sosednjih držav.

Briški sadjarji zagotavljajo, da bo češenj dovolj. Na briških gričih rdečijo na 200 hektarjih. Povprečen pridelek je osem ton na hektar – in letos je letina tako obilna, da jih res ne bo zmanjkalo. Radovan Jelina, ki vodi Združenje briških sadjarjev, še obljublja: "Če so v prejšnjih letih na briškem prazniku češenj prodajali tudi italijanske in španske češnje, se letos to ne bo zgodilo. Briško češnjo smo zaščitili in na stojnicah bodo res samo naše, briške češnje. Cene se gibljejo od tri do šest evrov, za praznik se bomo dogovorili za enotno ceno."

 

Poleg svežih češenj – se boste češenj lahko najedli tudi v toplih predjedeh, glavnih jedeh in sladicah. Te dni so briški gostinci namreč pokazali, kaj vse znajo pripraviti s tem sladkim sadežem: od zanimivih kombinacij s pršutom in koruznim zdrobom s češnjo, do ješprenjeve kaše s češnjami, pa umetelnih mošnjičkov, v katerih je briška bela polenta s češnjami, ki jih prelijejo s flambiranimi češnjami. In še in še … Vse to lahko poskusite ves češnjev mesec junij v briških gostilnah.

Vir: rtvslo.si