Dejstva o človeškem telesu

 

Ljudje nenehno iščemo skrivnosti, naj bodo na Zemlji ali v vesolju, če pa pogledamo samo človeško telo, jih najdemo ogromno.

Človeško telo je izjemen stroj. Zdi se skoraj neverjetno, da je lahko kaj takšnega sploh nastalo. Milijarde celic, ki so med seboj povezane v življenje, ki, kolikor vemo, ne obstaja nikjer drugje v vesolju. In čeprav so naša telesa precej krhka, nas že rahlo neravnovesje pahne v bolezensko stanje. So pa po drugi strani naša telesa izjemno čvrsta, sposobna regeneracije in čudovitih načinov branjenja pred raznimi poškodbami in tujki, ki nas želijo uničiti.

Dojenček se rodi s 300 kostmi, odrasel človek pa jih ima samo 206. To je zaradi tega, ker se nekatere med odraščanjem združijo. Zanimivo dejstvo je, da nogi nista popolnoma enako dolgi. Vsak človek ima eno nogo nekoliko krajšo kot drugo.

 

Človeško telo je v 75 odstotkih sestavljeno iz vode. Človek lahko zdrži brez vode tri dni, brez hrane lahko zdrži nekaj tednov, brez spanca pa le deset dni. V povprečju človek v življenju popije 60.500 litrov vode.

 

Vsak kvadratni centimeter kože je dom približno 32 milijonom bakterij. Koža je tudi največji organ s povprečno površino 2,5 kvadratnega metra. Od kože odpade približno 600.000 delcev kože na uro, kar je približno 0,7 kilograma na leto, v sedemdesetih letih pa od človeka odpade 49 kilogramov odmrle kože. Koža se popolnoma obnovi v 27 dneh, kar pomeni, da človek zamenja svojo kožo približno tisočkrat v življenju, kar nekako podre pregovor, da 'človek ne more iz svoje kože'. Večina prašnih delcev v hiši so pravzaprav koščki odmrle kože. V človeškem telesu v eni minuti odmre približno 300 milijonov celic.

 

Človek v povprečju kihne s hitrostjo 150 kilometrov na uro. Med kihanjem se za trenutek ustavijo vse življenjske funkcije. Tudi bitje srca. Odrasel človek potrebuje približno 40 kilogramov kisika dnevno.

 

Povprečnemu človeku v življenju zraste dva metra nosnih dlak. Nohti na rokah rastejo štirikrat hitreje kot na nogah in stegnenica je trša od betona.

Vir: moskisvet.com