Erasmus zagotavlja boljšo zaposljivost

 Diplomiranci z mednarodnimi izkušnjami so na trgu dela uspešnejši kot njihovi vrstniki, ki študirajo zgolj v svoji državi, je potrdila študija Evropske komisije o učinkih programa študentske izmenjave Erasmus.

 

Sodelovanje v programu Erasmus je prednost, so v posebni študiji potrdili tako diplomanti kot delodajalci. "Mladi, ki so študirali v tujini ali tam opravljali prakso, imajo pol manjše tveganje za dolgotrajno brezposelnost kot njihovi vrstniki, ki so študirali zgolj v svoji državi, pet let po diplomi je tveganje brezposelnosti skoraj za četrtino manjše," poudarja komisarka za izobraževanje Androulla Vassiliou. Imajo več možnosti za razvoj zanimive in zadovoljujoče kariere.

 

Erasmus se je razvil iz izmenjave študentov, zdaj pa vključuje tudi druge. "Vsakemu tretjemu, ki opravlja prakso prek Erasmusa, po zaključku tega obdobja gostitelj - podjetje ali organizacija - ponudi delo, to sodelovanje krepi tudi podjetniškega duha," meni komisarka.

 

Po podatkih Komisije so študijo izvedli zunanji strokovnjaki, zajela pa je skoraj 80 tisoč oseb. Njeni izsledki so dobra popotnica novemu programu Erasmus plus, ki je stekel letos z novim programskim obdobjem, s 40 odstotkov večjim proračunom in načrti, da bo do leta 2020 skoraj štirim milijonom Evropejcev omogočil študij, prakso, poučevanje ali prostovoljstvo v drugi članici povezave.

 

Vir: rtvslo.si