Jesen je čas za kostanje

Ljubitelji živih barv že prihajajo na svoj račun, saj je drevesno listje vsak dan bolj žareče obarvano. Zato je zdaj pravi čas, da se odpravite na sprehod v gozd. Da pa ne bo brezploden, med listjem pobrskajte za kostanjem, s katerim se boste okrepčali v prihodnjih dneh.

Doma pečen kostanj ni privilegij tistih, ki imajo kje ob hiši prostor za kurjenje odprtega ognja. Prav tako slastnega lahko namreč spečete tudi v kuhinji, tako na štedilniku kot v pečici. Pečen kostanj bo tudi manj sajast, vaši prsti pa manj črni.

A najprej predpriprava. Kostanj bo okusnejši, če ga doma pustite, da odleži dva ali tri dni. Pred tem ga preglejte in izločite tiste, ki so očitno črvivi, saj bodo sicer črvi napadli še zdrave plodove. Kostanj na hladnem zdrži teden ali dva, lahko pa ga tudi zamrznete, da se boste z njim veselili pozimi.

Pred pečenjem je treba lupino kostanjev prerezati. To je sicer priporočljivo storiti tudi pred zamrzovanjem, saj boste zamrznjene kostanje pozneje težko rezali. Zarežite jih po trebuščku, bolj zaobljenem delu ploda, v obliki križa ali po širini čez celo stranico ploda. Tako boste preprečili, da bi se kostanj med pečenjem razpočil, pečen pa se bo zlahka lupil.

Vir: bodieko.si