Kako izdelaš lastno šminko?

Za izdelavo lastne šminke potrebujete kvalitetne sestavine za dobro in naravno osnovo. Za začetek imejte pripravljeno majhno žličko čebeljega voska. Po vosek pojdite kar k čebelarju, saj boste le tako vedele, da je res domač in kvaliteten. Potrebovale boste tudi žličko avokadovega masla, lahko pa izbirate tudi med karitejevim maslom, mangovim maslom in med mandljevim maslom. Maslo bo pomagalo, da bo šminka gladka. Potrebujete pa še žličko olja. Lahko uporabite denimo mandljevo olje, ekstra deviško oljčno olje ali jojobovo olje.

Sledi izbira sestavin za lepo barvo. Obstaja veliko naravnih sestavin, ki obarvajo vaše ustnice v roza, rdečo, rjavo ali rahlo oranžno barvo. Za živo rdečo šminko lahko uporabite rdečo peso. Najboljša je posušena rdeča pesa v prahu. Kakav pa daje šminki lep rjav odtenek. Dve sestavini lahko mešate tudi skupaj. Za svetlejšo šminko uporabite cimet v prahu ali pa kurkum v prahu. Kurkum je sicer rastlina, ki domuje v tropskih gozdovih jugovzhodne Azije in je tesna sorodnica ingverja. Rastlina je trajnica, ki v višino zraste do enega metra in ima velike liste ter belorumene cvetove. Za barvilo se uporabljajo podzemna stebla rastline.   Vse sestavine za osnovo šminke zmešajte in stopite v parni kopeli. Ko se maslo povsem stopi in so raztopine zmešane, zmanjšajte ogenj in dodajte barvilo. Tako mešajte, dokler ne vidite, da so se vse sestavine obarvale.

Svojo novo naravno šminko prelijte v majhno posodico, ki ste jo morda shranili od porabljenega rdečila za ustnice. Rdečilo lahko uporabljate več tednov, najpametneje pa bo, če ga boste hranili v hladilniku. Če bi ga želeli vzeti s seboj po opravkih, poskrbite, da bo v dobro zaprti posodi. Če se vam bo zdelo, da je šminka premehka, prihodnjič dodajte manj olja.

Vir: bodieko.si