Kako premagati spomladansko utrujenost?

Četudi so zime v današnjem času blažje kot so bile pred stotimi leti nas preskok iz mrzlega vremena v pomladne sončne dni vseeno zaznamuje. Ker se mora naš organizem privaditi na toplejše vreme to spremembo občutimo kot neke vrste izčrpanost. Nehote se tako v prvih pomladnih mesecih znajdemo v stanju nizke energije.

Ker spomladanska utrujenost ne spada med bolezenska obolenja, ni prav nič presenetljivo, da specifično zdravilo zanjo ne obstaja. Kljub temu pa z upoštevanjem nekaterih sledečih nasvetov stanje lahko nekoliko izboljšate.

Prehranjevalne navade

Poskušajte se izogibati (pre)sladki ter pretirano začinjeni hrani, ki še dodatno povzroča občutek slabosti in pomanjkanje energije. Uživajte za tretjino več sadja in zelenjave kot po navadi.

Bodite bolj športno aktivni

Kakršnekoli fizične aktivnosti se boste lotili – vse bo bolje kot to, da se prepustite utrujenosti in obležite. Poleg tega bo fizična aktivnost na prostem spodbudila hitrejše polnjenje zalog vitamina D v vašem telesu.

Pijte veliko vode

Spijte več vode kot po navadi. Dnevni vnos vode povečajte na 2 do 3 litre na dan. Voda bo vaše telo dodatno navlažila, izboljšal se bo pretok hranilnih snovi po telesu, vaša koža bo videti bolj sijoča, hkrati pa bo voda iz vašega telesa odpravila vse strupene snovi, ki so se nabirale v telesu med zimskimi meseci.

Hladne prhe

Hladne prhe so zelo poživljajoče. Postopoma začnite opuščati navado prhanja z vročo vodo iz zimskih mesecev. Ne le, da je vroča prha koži škodljiva – mrzla prha vas bo v trenutku zbudila in odpravila zaspanost ter izboljšala delovanje

vašega krvnega obtoka.

 

Vir: bodieko.si