Kalifornija omejuje porabo vode

V okviru boja proti suši bodo morala kalifornijska mesta svojo porabo vode zmanjšati za 35 odstotkov, sicer jim utegnejo groziti visoke kazni.

 

Tak je eden izmed mogočih ukrepov, o katerih razmišlja svet za nadzor državnih vodnih zalog v tej ameriški zvezni državi. Guverner zvezne države Jerry Brown je 1. aprila ukazal obvezno 25-odstotno zmanjšanje rabe vode, ker pa je na državni ravni to zaradi različnih potreb po vodi težko uresničiti, je svet za vodo predlagal, da bi nekatera območja porabo vode zmanjšala za več kot četrt, druga pa manj, odvisno od zdajšnje porabe.

 

V skupnostih, kjer prebivalci porabijo več kot 620 litrov dnevno, bi tako porabo zmanjšali za 35 odstotkov, tam, kjer je poraba manjša od 150 litrov dnevno, pa za 10 odstotkov.

Za lokalna vodna podjetja, ki ne bodo prepričala prebivalcev in podjetij k varčevanju, je svet predlagal 10.000 dolarjev kazni na dan. Predlog sprememb vpeljuje tudi redno poročanje lokalnih vodnih podjetij o napredku, pri čemer bodo morala tudi najmanjša okrožja zbirati podatke o porabi vode, zalivanje pa bo dovoljeno le dva dni v tednu.

Vir: rtvslo.si