Kalifornija začenja nacionalno vojno proti plastičnim vrečkam

V ameriških trgovinah blagajničarke kupljeno blago strankam zložijo v plastične vrečke, ki so zastonj. A v ZDA postajajo vse bolj osveščeni glede onesnaževanja okolja in ugotavljajo, da je taka praksa škodljiva. Ledino orje Kalifornija, ki je postala prva država, ki bo prepovedala uporabo plastičnih vrečk, kmalu pa naj bi ji sledile tudi številne druge.

"Kalifornija je sprožila prvo salvo v tem, kar bi lahko postala nacionalna vojna proti plastičnim vrečkam," je na svoji spletni strani zapisal CNN. "To je korak v pravo smer, saj zmanjšuje število plastičnih vrečk, ki so v obtoku in ki onesnažujejo naše plaže, parke in celo ocean," je povedal Brown. Dodal je še: "Smo prvi v vrsti s takim ukrepom, a zagotovo ne zadnji."

Plastične vrečke bodo najprej izginile iz trgovin z živili in drogerij, kar naj bi se zgodilo 1. julija prihodnje leto, 1. julija 2016 pa bodo vrečke ukinili še v trgovinah z alkoholnimi pijačami in v drugih trgovinah. Kupci v trgovinah bodo lahko uporabljali papirnate ali vrečke iz recikliranega materiala, ki pa ne bodo zastonj, za njih bodo morali odšteti po deset centov. Za še nekaj več denarja bodo lahko kupili večje in trpežnejše vrečke.

Vir: rtvslo.si