Katere hrane zavržemo največ?

Spletna anketa Ekologov brez meja je pokazala, da je tretjina Slovencev mnenja, da zavrže preveč oziroma mnogo preveč hrane. Več kot petina gospodinjstev naj bi sodeč po rezultatih ankete zvrgla dnevno več kot četrtino kilograma hrane, največkrat zavržejo zelenjavo in sadje: “V 40 odstotkih gospodinjstev največkrat zavržejo svežo zelenjavo in solato, temu sledijo sadje s 36-imi odstotki, kruh s 33-imi odstotki in mlečni izdelki z 22-imi odstotki.” Sledijo jim globoko zamrznjena hrana, meso in ribe ter sokovi in druge pijače. Po rezultatih ankete, petina anketirancev ne zavrže ničesar. Hrana namreč roma v lonce hišnih ljubljenčkov ali na kompostnik.

Najpogosteje se zavržejo ostanki pri pripravi jedi, a temu takoj sledijo pokvarjena hrana, ostanki hrane s krožnikov, živila s pretečenim rokom in ostanki prevelikih količin skuhane hrane. Na vprašanje, zakaj največkrat zavržejo prehrambene izdelke, so navedli različne možnosti: plesnivost, pretečen rok uporabe, slab okus, poškodovana embalaža, preveč nakupljeno in preveliko pakiranje. Kar 80 odstotkov gospodinjstev je kot razlog zavrženja izbralo napad plesni. Kot drugi razlog je 41 odstotkov gospodinjstev zbralo pretečeni rok uporabe, v 17-ih odstotkih pa je k zavrženju pripomogel slab okus hrane. Osem odstotkov gospodinjstev je kot razlog zavrženja navedlo prevelik nakup, štirje odstotki gospodinjstev so izbrali preveliko pakiranje.

Vir: bodieko.si