Kitajska ribiška vasica, ki jo je pogoltnil bršljan

Na otoku Šengšan vzhodno od Šanghaja živi le še peščica ljudi v vasi Hovtovan, ki je bila nekoč dom več kot 2.000 ribičev in njihovih družin. Precej več pa je turistov, ki množično obiskujejo to napol mesto duhov, ki ga je preraslo zeleno rastlinstvo.

Odročna vasica na enem izmed 400 otočkov, ki sestavljajo arhipelag Šengsi v provinci Džedžjang ob ustju reke Jangce, je bila zapuščena na začetku 90. let, ko so se prebivalci zaradi tipičnih otoških težav z dostavo živil in ustreznimi izobraževalnimi ustanovami počasi začeli odseljevati in iskati delo na celini, kjer svoj ulov lažje prodajo.

Najprej so odšle najbogatejše in najpremožnejše družine, sledili so še preostali in do leta 1994 v Hovtovanu ni ostal skoraj nihče več.

Narava je naglo postorila svoje in 20 let pozneje so krušeče se kamnite hiške že praktično povsem porasle z bršljanom, ki je že prodrl skozi okna in vrata tudi v notranjost, ozke strme uličice prerašča plevel, čas pa se je ustavil. Če prispete v mestece zgodaj zjutraj, ko je še povsem ovito v meglo, ki se dviga z morja, je Hovtovan s svojimi 500, pretežno zapuščenimi hiškami videti bolj kot privlačna snemalna lokacija.

Deli vasi so povsem nedostopni, kar kraju daje še dodaten mističen pridih, po hišah se lušči omet in barve bledijo, ponekod pa še najdemo dokaze nekdanjega življenja, kot so zložena otroška oblačila ter po tleh razsute steklenice in čevlji, sicer pa je nekoč živahna vas spremenjena v zeleno džunglo.

Vir: rtvslo.si