Kje in zakaj Facebook blokira največ objav!

Očitno sploh ni največji problem ta, ali objavite preveč provokativno fotografijo in ali ste kršili pravila, ki jih postavlja Facebook. Facebook naj bi objave cenzuriral glede na zahteve, ki jih postavlja določena država.

 

Na seznamu držav, ki zahtevajo cenzuriranje določenih objav, so se znašle tudi države, kot so Francija, Nemčija in Velika Britanija, pa tudi sosednja Italija.

Najhujše omejitve naj bi postavljale države, kot so Indija, Turčija in Pakistan, kjer vsako leto odstranijo na tisoče fotografij in objav, v katerih recimo prebivalci kritizirajo oblast ali objavljajo fotografije, ki so sporne zaradi verskih prepričanj večine prebivalstva. V prvi polovici preteklega leta naj bi Facebook blokiral okoli 5.000 spornih zadev v Indiji (4.960), okoli 2.000 spornih objav pa naj bi blokirali v prvi polovici leta v Turčiji (1.893) in Pakistanu (1.773). Objave so v tujini sicer vidne, ne pa tudi znotraj njihovih meja. Gre za t.i. selektivno blokiranje, selektivno cenzuro. Podatki so dostopni na strani Facebooka.

 

V Turčiji so primer politične cenzure obravnavali pred kratkim. Na zahtevo sodišča je moral recimo Facebook odstraniti objavo, v kateri je nekdo kritiziral Mohammeda.

 

Kot je zapisal ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg v enem izmed pisem investitorjem, je eden izmed namenov Facebooka ta, da da ljudem možnost naglas spregovoriti, izraziti svoja (ne)strinjanja. A očitno to ne drži povsem, saj se vmešavajo države s svojimi zahtevami, svoboda govora in izražanja pa je še kako omejena.

 

Vir: moskisvet.com