Köbenhavn, najbolj zdravo mesto na svetu

V katerem mestu na svetu je življenje najbolj zdravo? Po raziskavi CNN-a se s tem nazivom lahko pohvali danska prestolnica Köbenhavn, ki je zvezda stalnica vseh seznamov o visoki kakovosti življenja v mestih.

Seznam so naredili na podlagi več dejavnikov, kot so kakovostna zdravstvena oskrba, čist zrak, pestra in hranljiva hrana, urejen javni prevoz ter število in urejenost parkov. Med deseterico so se uvrstila tri evropska mesta.

Köbenhavn je postal najbolj "zdravo" mesto na svetu, na zelo visoko tretje mesto se je (presenetljivo?) uvrstil Monte Carlo, Jönköping na Švedskem pa zavzema sedmo mesto.

Zakaj prav Köbenhavn?

"To je živahno mesto, v katerem je veliko ambicioznih strokovnjakov in mladih družin. Ob dolgih delovnikih se domačini le namrščijo," so zapisali in dodali, da le dva odstotka zaposlenih v mestu dela 40 ur tedensko ali več, kar jim omogoča, da veliko časa preživijo z družino, se rekreirajo ali sodelujejo v različnih dejavnostih. In kolikšna je na primer cena tečaja smejalne joge ali pletenja košar? Brezplačni so.

Vir: rtvslo.si