Koliko denarja porabimo za avtomobile?

Slovenci smo drugi v Evropi po odhodkih za mobilnost, a kako naj te stroške znižamo ob tako slabi ponudbi javnega prevoza? Je čas, da na avtomobil začnemo gledati kot na storitev?

"Brez avtomobila mi živeti ni. Z avtomobilom sem svoboden, potrebujem možnost, da grem, kamor koli si zaželim in kadar koli si zaželim!” Tako je pred meseci na eni od naših preventivnih delavnic govoril starejši gospod, žena pa je dodala, da je rada neodvisna, veliko ji pomeni, da ni treba prositi za pomoč.

Avtomobil lahko sicer hladno označimo zgolj za sredstvo za prevoz iz točke A do B, toda ta prevoz iz A do B igra v naših življenjih tako pomembno vlogo, da smo temu pripravljeni nameniti izredno visok velik delež naših prihodkov.

Kako visok delež? Po izračunih Urbanističnega inštituta veliko slovenskih družin za premikanja od A do B na mesec odšteje kar polovico svojih prihodkov, statistično gledano, smo Slovenci drugi v Evropi po deležu odhodkov za mobilnost. A bolj kot to, da za mobilnost namenjamo približno 15 odstotkov svojega proračuna, izstopa to, da največ naših stroškov za mobilnost predstavljajo neposredni stroški vožnje in da v primerjavi z drugimi evropskimi državami praktično ne uporabljamo javnega prevoza.

Vir:rtvslo.si