Konec dobe kalkulatorjev?

Žepni računalniki so pred malo manj kot pol stoletja prinesli revolucijo pri vsakdanjih matematičnih izračunih, na nov velik preobrat na tem področju pa računajo v hrvaškem podjetju MicroBLINK, ki je predstavilo novo aplikacijo PhotoMath. Za reševanje tudi najbolj zapletenih enačb je dovolj le fotoaparat pametnega telefona.

Aplikacijo PhotoMath ali "smart camera calculator" (pametni fotoaparat kalkulator) so v ponedeljek predstavili v Londonu in je takoj navdušila tamkajšnje medije, ki so poročali o sanjski aplikaciji za vse, ki se mučijo z matematičnimi enačbami. Kot kaže predstavitveni video posnetek, zadostuje uporaba fotoaparata pametnega telefona za skeniranje matematične enačbe iz učbenika in rešitev je že na zaslonu. Podobna je aplikacijam, ki skenirajo kode izdelkov ali preusmerjajo uporabnike na povezave na spletnem iskalniku.

 

Čeprav se na zaslonu takoj pokaže rešitev enačbe, aplikacija ponuja tudi prikaz postopne rešitve matematične naloge. Zaenkrat je možno reševati samo enačbe, natisnjene v knjigah, medtem ko z roko napisanih enačb ne prepoznava.

Vir: moskisvet.com