Kredarica, velika zakladnica pri proučevanju podnebnih sprememb

Na Kredarici, kjer neprekinjeno izvajajo meteorološke meritve že več kot 60 let, so slovesno odprli prenovljeno meteorološko postajo.

V meteorološki postaji, ki na Kredarici leži na nadmorski višini 2514 metrov, opazovanja sistematično in neprekinjeno opravljajo od avgusta 1954. Direktor Urada za meteorologijo na Agenciji RS za okoljeKlemen Bergant je 60 let meritev na Kredarici označil za pomemben mejnik za slovensko meteorologijo. Na splošno so meteorološka opazovanja in meritve na Kredarici po njegovih besedah pomemben del meteorološke dejavnosti v Sloveniji z dveh vidikov.

Na eni strani s pomočjo podatkov in meritev, ki jih na Kredarici opravljajo tako poleti kot pozimi, stalno obveščajo javnost in gornike o razmerah v visokogorju in na ta način prispevajo k večji varnosti. Po drugi strani meritve skozi 60 let pomenijo tudi veliko zakladnico pri proučevanju podnebnih sprememb, je poudaril Bergant. Gre namreč za spremljanje podnebja zunaj urbanega okolja, saj je vpliv podnebnih sprememb v visokogorju še posebej izrazit.

Pri izvajanju meritev meteorologi že deset let sodelujejo tudi s Slovensko vojsko. Po Bergantovih besedah gre za primer zelo dobrega sodelovanja, saj skupaj zbirajo informacije o vremenu in snežnih razmerah v visokogorju, ki so pomembne tako za meteorološko službo kot tudi za dejavnosti Slovenske vojske.

Vir: rtvslo.si