Kuba dobila prvo javno wifi omrežje

Kuba je nedavno napovedala, da bo odprla 35 točk javnega brezžičnega spletnega omrežja wifi in bistveno znižala ceno za internetne povezave. S tem korakom se v eni najslabše povezanih držav s svetovnim spletom širi internetna dostopnost, poroča makedonska tiskovna agencija Mia.

Državno telekomunikacijsko podjetje Etecsa je ob tem sporočilo, da bodo točke dostopne po vsej državi in bodo začele obratovati v juliju. "To je prvi korak k povečanju dostopnosti do svetovnega spleta," je za državni časnik povedal vodja komunikacij v podjetju Etecsa, Luis Manuel Diaz.

 

Etecsa je že ponujala javno wifi omrežje prek majhnega pilotskega projekta, pri čemer se je nestabilna nezakonita povezava na Kubi izmenično pojavljala in izginjala.

Za dostop na javnih točkah si bodo morali uporabniki pri Etecsi za 1,50 ameriškega dolarja ustvariti račun in nato za internetno povezavo plačevati po urni postavki. Etecsa je prav tako najavila, da znižuje ceno za dostop do interneta na dva dolarja za uro, medtem ko je prej cena znašala 2,50 dolarja.

Od leta 2013 ima Kuba 155 javnih internet kavarn, kjer se lahko uporabniki s svetovnim spletom povežejo glede na urno postavko. A cena je v državi, kjer znaša povprečna plača 20 ameriških dolarjev na mesec, previsoka. Po drugi strani je domač internet omejen zgolj na določene poklice, kot so novinarji, zdravniki in študenti.

Vlada predsednika Raula Castra bo po napovedih do leta 2020 vsem Kubancem zagotovila dostop do interneta, še navaja Mia.

Vir: moskisvet.com