Le še 11 odstotkov alpskih rek nismo uničili

Nova študija Svetovnega sklada za naravo kaže, da le še desetina rek zagotavlja pitno vodo, hrano, rekreacijo in naravno zaščito pred poplavami.

"V Alpah je ostalo le še 11 odstotkov naravnih vodotokov, kar je zelo malo. Sploh v primerjavi z 22.000 kilometri rek, ki so zajezene, izravnane, regulirane ali podvržene vplivom hidroelektrarn," je v sporočilu za javnost opozoril vodja evropskega alpskega rečnega programa pri skladu (WWF) Christoph Litschauer.

Študija, ki jo je izvedla Univerza za naravne vire in življenjske vede na Dunaju, zajema trenutno stanje 57.000 kilometrov rek v Alpah in ugotavlja, da je neokrnjenih le še 6.500 kilometrov rek. Poleg tega so na nekaterih najbolj ohranjenih porečjih, med katerimi je tudi porečje Soče, načrtovani novi hidroenergetski objekti.

"Alpske države bi morale zadnje neokrnjene reke zaščititi in jih opredeliti kot izključitvene cone za nove hidroelektrarne. Vode v Alpah so ključne za naše preživetje in ne smemo jih obravnavati zgolj kot vir vodne energije," je prepričan Litschauer.

Vir: rtvslo.si