Leto 2014 najtoplejše leto, odkar obstajajo meritve

Leto 2014 je bilo najtoplejše leto v Sloveniji od začetka stalnih meteoroloških meritev v Sloveniji, to je od leta 1850.

 

Na Agenciji Republike Slovenije za okolje pa, sodeč po še daljših časovnih nizih meritev iz sosednjih držav, z veliko gotovostjo trdijo, da je bilo leto 2014 najtoplejše vsaj od konca 18. stoletja.

Prvi trije meseci toplejši tudi za 4 stopinje

Lansko leto se je začelo z nenavadno toplim vremenom. Prvi trije meseci so bili med

najtoplejšimi od začetka meritev, od dolgoletnega povprečja so bili toplejši tudi za 4 stopinje Celzija.

Tudi april je bil še precej toplejši, nato so do septembra sledili temperaturno zmerni meseci, močnejših vročinskih valov na Arsu niso opazili. Meteorološko poletje je bilo v primerjavi s prejšnjimi leti sveže, a normalno glede na referenčno 30-letno obdobje. Oktober in december, še bolj pa november, so bili v večjem delu Slovenije bistveno toplejši od dolgoletnega povprečja.

Rekordna vrednost je deloma posledica globalnega segrevanja in deloma naravne spremenljivosti (vremenskih razmer) v tem letu. Najtoplejša leta v obdobju 1961–2014 so bila vsa v zadnjih 21 letih, kar je skladno z izrazitim naraščanjem temperature v zadnjih treh desetletjih. Na Arsu ob pričakovanem nadaljnjem povišanju temperature novo letno rekordno vrednost pričakujejo že v naslednjem desetletju ali dveh.

 

V visokogorju je bilo toplejše le leto 2011

Leto 2014 je bilo rekordno toplo skoraj povsod po državi, le v visokogorju je bilo malenkost toplejše leto 2011. Marsikje nova rekordna vrednost močno odstopa od prejšnjega rekorda, ki pa je bil regionalno v različnih letih.

 

Vir: Agencija Republike Slovenije za okolje/rtvslo.si