Lubenica, spremljevalka poletja.

 

Zelene okrogle lepotice so sinonim poletja. Njihova osvežilna sladkoba navduši vaše brbončice, živa barva pa zadovolji vaše vizualne potrebe. A ni zgolj vse v okusu marveč tudi v njeni hranljivosti. Košček lubenice namreč vsebuje kar 20% priporočenega dnevnega vnosa vitamina C in 17% vitamina A. Poleg tega vsebuje tudi pomembne vlaknine, ki skrbijo za zdrav prebavni sistem ter kalij in magnezij, ki pomagata vzdrževati zdravo raven krvnega tlaka. Ni kaj, lubenice so res vsestranske! Si želite izvedeti še več? Ljubiteljem lubenic v nadaljevanju ponujamo nekaj zanimivosti, ki jih o njih morda še ne veste.

Skodelica lubenice ima v sebi skoraj dvakrat več likopena kot ga ima skodelica paradižnika. Likopen je namreč odličen pri boju s prostimi radikali in tako preprečuje nastanek poškodb kožnih celic, hkrati pa ohranja zdravje celotnega imunskega sistema. Nekatere raziskave celo kažejo, da likopen, ki ga najdemo v večini vrst rdeče zelenjave in sadja, lahko odločilno pomaga pri preprečevanju srčnih obolenj in pri pojavu raka.

Španska študija je pokazala, da lahko uživanje soka lubenice deluje precej pomirjujoče – še zlasti po večjem fizičnem naporu. Vsebuje namreč naravno učinkovino citrulin, ki izboljšuje delovanje arterij in znižuje krvni tlak.

Vir: bodieko.si