Marakuja

Marakuja izvira iz toplejših držav Južne Amerike, že dolgo jo gojijo v Paragvaju, Braziliji in severni Argentini. Zaradi njene popularnosti in priljubljenosti, jo množično gojijo tudi v drugih toplejših krajih, denimo v Avstraliji, Afriki, na Portugalskem in v Španiji, v Indiji, Novi Zelandiji, na Karibih in v nekaterih zveznih državah ZDA. V plodovih najdemo citronsko in jabolčno kislino, amilopektin in veliko vitamina C. Vsebuje tudi veliko flavonoidov, ki so siloviti antioksidanti, zmanjšujejo tveganje za nastanek rakastih obolenj, bolezni srca in ožilja ter drugih degenerativnih bolezni, povezanih s staranjem. Poleg tega delujejo tudi protivnetno.

Marakuja ima lep okrogel ali ovalen plod, ko dozori je temno vijola ali rumene barve, njena notranjost pa je polna semen. Pojeste jo lahko svežo in olupljeno, lahko jo dodate k sadnim kupam, jo posušite ali iz nje iztisnete okusen sok. Ker je njena aroma izjemno močnega okusa, lahko njen sok mešamo s sokovi drugih sadežev, njen sok lahko uporabimo tudi za pripravo peciv, sladoleda in drugih sladic.

Vir: bodieko.si