Melbourne - najbolj prijetno mesto za življenje

 

Odlična zdravstvena oskrba, dobra infrastruktura in izobraževalni sistem ter zelo nizka stopnja kriminala so Melbourne še četrto leto zapored uvrstili na sam vrh najbolj prijetnih mest za življenje.

Seznam najbolj in najmanj ugodnih mest vsako leto pripravi organizacija Economist Intelligence Unit (EIU). Melbourne, drugo največje avstralsko mesto, je po različnih kriterijih, kot so stabilnost, kultura, okolje, varnost in podobna, zbral največ, kar 97,5 točke, a je le za desetinko prehitel drugouvrščeno avstrijsko prestolnico Dunaj.

Zanimivo je, da se seznam desetih najvišje uvrščenih mest ni spremenil že vse od leta 2011. Raziskava sicer primerja kakovost bivanja v 140 mestih po svetu. "Vrstni red na tokratni lestvici se je spremenil izključno zaradi nemirov in nestabilnosti, ki je izbruhnila v nekaterih delih sveta. Predvsem dogodki v Ukrajini so precej poslabšali uvrstitev mest, kot so Kijev, Moskva in Sankt Peterburg, krajevni nemiri na Tajskem so Bangkok naredili nekoliko manj privlačen za življenje," so zapisali v raziskavi. Razumljivo je na lestvici za življenje ugodnih mest še bolj padel tudi Damask, prestolnica Sirije.

Vir: rtvslo.si