Minil je svetovni dan sonca

 

Poletja so bila v zadnjih treh letih precej različno sončna – lani so tako na merilnih postajah zaznali precej manjšo osončenost kot v predhodnih letih. Primorska je sicer na splošno precej bolj obsevana kot preostala Slovenija.

Agencija RS za okolje (Arso) meritve sončnega sevanja redno izvaja na nekaj 10 merilnih mestih po Sloveniji, ob današnjem svetovnem dnevu sonca pa so poudarili njegov pomen za življenje.

 

Sonce kot obnovljiv vir energije

Kljub izrazitemu vplivu na podnebje na Zemlji pa se, kot je dejal Klemen Bergant iz ARSO, samo z njegovim vplivom žal ne da pojasniti hitrega porasta temperature v zadnjih 150 letih, v času industrijske dobe. Glavni krivec za to je človek in izpusti toplogrednih plinov, ki večinoma izhajajo iz fosilnih goriv.

 

"Prav sonce nam kot obnovljiv vir energije nudi možnost blaženja globalnega segrevanja in posledično podnebnih sprememb. Sončna energija se tako med drugim že uporablja v različne namene, kot je segrevanje sanitarne vode, pogon električnih vozil in zagotavljanje električne energije," je dodal Bergant.

Nevarno izpostavljanje soncu

Sonce sicer omogoča življenje na Zemlji, vendar ga tudi ogroža. Prevelik odmerek ultravijoličnega sevanja škoduje vsem živim bitjem na zemlji, tudi rastlinam in živalim, med slednjimi so na sonce občutljive predvsem dvoživke. Pri ljudeh se kot posledica prevelike izpostavljenosti sončnemu sevanju najpogosteje govori o kožnem raku, ki je v zadnjih letih vse pogostejši. Kožni rak je najpogostejši rak med svetlopoltimi ljudmi, tudi v Sloveniji.

Vir: rtvslo.si