Minilo bo še veliko let, preden si bo ozonska plast opomogla

Kljub učinkovitim ukrepom za zaščito ozonske plasti, ki zemljo varuje pred škodljivimi sončnimi žarki, jo še vedno ogrožajo izpusti iz nekaterih starih naprav, opozarjajo na agenciji za okolje (Arso).

Organizacija združenih narodov za okolje je 16. september razglasila za mednarodni dan zaščite ozonske plasti, občutljivega plinskega ščita, ki zemljo varuje pred škodljivim delom sončnih žarkov in tako pomaga ohranjati življenje na našem planetu.

Z mednarodnim dnevom zaščite ozonske plasti se oznamuje obletnica podpisa Montrealskega protokola, ki so ga sprejeli leta 1987 in z njim predpisali stopnjo omejevanja proizvodnje in uporabe ozonu nevarnih snovi. Kasneje so ga večkrat dopolnili in ukrepe še poostrili.

Letos mineva tudi 30 let od Dunajske konvencije, ki velja za pomemben mejnik na poti k zaščiti ozonske plasti, zato letos potekajo dogodki na temo "30 let skupaj obnavljamo ozonsko plast." Agencija za okolje (Arso) je tako pripravila pregled značilnosti ozonske plasti in dejavnikov, ki vplivajo na njeno debelino, kakšne so posledice za zdravje ob prekomernem izpostavljanju UV-žarkom ter tudi katere so glavne značilnosti vročega poletja 2015.

Vir: rtvslo.si