Moskovčani se s podzemno železnico vozijo že 80 let

15. maja leta 1935 je na eno izmed postaj prve proge moskovske podzemne železnice, ki je bila dolga enajst kilometrov, pripeljal prvi vlak.

80 let pozneje dolžina prog znaša kar 320 kilometrov, z 200 postajami pa je moskovska podzemna železnica med največjimi na svetu. Na dan prepelje kakšnih sedem milijonov potnikov.

"Na moskovski podzemni železnici je preveč ljudi. Človek mora najti drugo pot, da nekam pride," meni Moskovčanka Tatjana Sinicina.

Metro so začeli graditi leta 1932, v Stalinovem času, ki je bil tudi idejni oče tega projekta. Postaje, ki so jih zgradili v prvem obdobju, do leta 1955, veljajo za najlepše na svetu. Zgrajene so iz marmorja, stene so okrašene z mozaiki, s stropov visijo ogromni lestenci. "Človek uživa, ko jih opazuje. Težko je reči, kaj je lepše, strop ali zidovi. Poleg tega, da nam kažejo zgodovino, so narejene iz prvovrstnih materialov, ki bodo trajali stoletja," meni druga Moskovčanka, Natalija Plotnikova.

Podzemna železnica velja v Moskvi za eno glavnih turističnih znamenitosti. V mestu, v katerem je je vožnja z avtomobilom postala prava nočna mora, je tudi najhitrejše prevozno sredstvo, in čeprav je za vožnjo treba odšteti že več ko evro, se število potnikov povečuje.

Vir: rtvslo.si