Najboljša restavracija na svetu je v Španiji

Španska restavracija El Celler de Can Roca iz Girone se je po dveh letih spet zavihtela na vrh prestižnega seznama najboljših restavracij sveta.

Kot so v utemeljitvi zapisali podeljevalci nagrade, britanska revija Restaurant, sta "radovednost in ustvarjalnost pognali brate Roca - restavracijo vodijo trije bratje Joan (glavni kuhar), Jordi (skrbi za sladice) in Josep (odgovoren za vina), v kulinaričnem svetu pa veljajo za "sveto trojico" - nazaj na vrh.

"To je restavracija, ki nikoli ni pozabila svojih skromnih korenin, občutka za domačnost in toplino ter potrebe po postrežbi izjemno okusnih jedi in izvrstnih vin," so zapisali pri Restaurantu.

Josep Roca je nagrade zelo vesel: "Ta prepoznavnost pomeni, da nam zaupa veliko ljudi in da zaupajo v našo predanost svojim vrednotam ter temu, kar gastronomija predstavlja."

Restavracija El Celler de Can Roca slovi po svoji t. i. kulinarični izkušnji, sestavljeni iz 14 hodov, v kombinaciji z vini z Iberskega polotoka. V kuhinji uporabljajo tradicionalne sestavine iz rodne Katalonije.

Na drugo mesto lestvice britanske revije Restaurant se je uvrstila italijanska Osteria Francescana, medtem ko je štirikratna zmagovalka, danska Noma, zasedla tretje mesto.

Med najboljših deset so se uvrstile še restavracije v Peruju, ZDA, Španiji, Veliki Britaniji, Braziliji ter na Japonskem in Tajskem.

Restavracije ocenjuje žirija, sestavljena iz 972 "neodvisnih strokovnjakov", med katerimi so pisci o hrani, kuharji, lastniki restavracij ter gurmani. Člani izberejo svojih sedem najljubših restavracij, v katerih so jedli v zadnjih 18 mesecih.

Vir: rtvslo.si