Največje skrivnosti našega planeta

Številna vprašanja, ki so vezana na planet Zemlja, so aktualna že več stoletij, a ljudje še vedno brez pravega uspeha iščejo odgovor nanje. Predstavljamo vam osem največjih skrivnosti našega planeta sodobnega časa! Zakaj smo vsi 'mokri'?

 

Znanstveniki verjamejo, da je bil naš planet ob nastanku pred 4,5 milijarde let suha skala. Ob tem se torej pojavlja vprašanje, od kod se je torej vzela življenjsko pomembna tekočina – voda? Nekateri ugibajo, da je nastala iz medzvezdnega sistema pred 4 milijardami let, drugi so prepričani, da jo je lahko povzročilo razbitje ledenih asteroidov ob prehodu v Zemljino površino. Kakor koli že, uradno nastanek vode na našem planetu še vedno niso uspeli pojasniti, v tančico skrivnosti pa je vse skupaj zavito prav zato, ker je iz tega obdobja ostalo precej malo kamnin za preučevanje in pridobivanje dokazov o tem sila pomembnem pojavu.

Kaj je dejansko tam spodaj, v jedru?

 

Legendarno Zemljino jedro še vedno ni povsem raziskano. Že vrsto let buri domišljijo in je navdih pisateljem in znanstvenikom, pa tudi producentom, ki se trudijo svojo predstavo o tem že vrsto let prenesti na filmsko platno. Kako dobro jim to uspeva, ne zna povedati nihče, saj dejansko ni znano, kaj se skriva globoko pod nami. V 40. letih prejšnjega stoletja so bili znanstveniki prepričani, da so se približali razkritju te skrivnosti in da bo kmalu znano vse. Na primeru meteorita so proučevali ravnovesje mineralov v jedru. Bili so prepričani, da nikelj in železo, ki ju niso zaznali v zemeljski skorji, zagotovo izhajata iz jedra, a so se njihove raziskave pozneje izkazale kot netočne. Jedro je bilo namreč presvetlo, zato so se ponovno znašli na začetku: pri špekulacijah.

Kako je prišla Luna?

Je Luna res nastala ob trku Zemlje in neznanega planeta, velikega kot Mars? To je le še eno v nizu vprašanj, ki muči znanstvenike. Nobena izmed teh teorij sicer ni sprejeta pri vseh strokovnjakih, saj naj bi imeli obe izredno veliko napak. Na primer, kemični sestavi kamnin na Zemlji in na Luni se tako ujemata, da je povsem mogoče sklepati tudi, da je luna nastala iz Zemlje in torej ni posledica trka, tako pa ni vpletenosti tretjega planeta. Mogoče je tudi, da se je mlada Zemlja hitro vrtela okrog svoje osi ter tako okoli sebe razpršila dovolj kamenja, iz katerega je potem nastala luna. Možnosti je veliko, na znanstveno dokazano teorijo pa bomo najverjetneje še dolgo čakali.

Vir: moskisvet.com