Navade, ki škodijo imunskemu sistemu

Če se zaradi bolezni večkrat na leto za več dni znajdete v postelji, je to morda tudi znak šibkega imunskega sistema. To pomeni, da vaše telo lahko oslabi iz različnih vzrokov, k slabemu imunskemu sistemu pa pripomorejo različni dejavniki – tudi tisti duševne narave, čeprav seveda ne gre odmisliti niti povsem fizičnih vzrokov.

 

Pogled na svet

 

Težko je verjeti, da je učinkovitost imunskega sistema odvisna tudi od tega, kako gledate na svet – optimistično ali pesimistično. Ampak psihologi pravijo, da sta človekovo telesno in duševno zdravje neločljivo povezana, zato tudi tisti, ki na svet gledajo negativno, zbolijo večkrat koz optimisti. Negativne misli, ki se jim pridruži pomanjkanje vere v svoje sposobnosti, lahko telo naredijo manj odporno na stres in druge bolezni.

 

Zdravila

 

Zdravila so seveda dobrodošla v boju proti boleznim, a le, če nam jih predpiše zdravnik. Obstajajo namreč tudi takšni, ki tablete jemljejo preventivno, ne zavedajo pa se njihovih najrazličnejših stranskih učinkov, ki vplivajo na človeški imunski sistem. Čeprav naj bi zdravila imunski sistem okrepila v boju proti bakterijam, pa dolgoročno jemanje zdravil imunski sistem v resnici izčrpa, oslabi in ga naredi ranljivejšega. Poleg tega antibiotiki uničujejo slabe in dobre bakterije, zato vsakič pozorno poslušajte zdravnika in upoštevajte njegova navodila.

 

Voda

 

Mnogi, ki imajo vneto grlo ali prebavne motnje, zavračajo pitje mrzle vode, ampak se raje poslužujejo tople. Strokovnjaki pravijo, da lahko redno in dolgotrajno pitje tople vode škoduje imunskemu sistemu, saj se bo telo sčasoma navadilo na višje temperature, na nižje pa bo postalo bolj občutljivo. To pomeni, da se boste na primer hitreje prehladili, zato vsakič, ko posežete po topli vodi, pomislite, da se telo s tem navaja na toploto in postaja manj tolerantno tudi na hladno vreme, ne le vodo.

Vir: bodieko.si