Nebotičnik v Švicarskih alpah

Visoko v švicarskih Alpah naj bi zrasel najvišji nebotičnik v Evropi. V vasici Vals, ki ima le tisoč prebivalcev, naj bi zgradili velikana, visokega kar 381 metrov.

 

Če bodo načrti uresničeni, bo to najvišja zgradba na stari celini. Trenutno namreč za najvišjo evropsko stavbo velja londonski The Shard, ki meri v višino natančno 1.000 čevljev oziroma 305 metrov.

 

Najcenejša soba skoraj tisoč evrov na noč

In kaj se bo skrivalo v novi najvišji zgradbi v Evropi? Ne bo šlo za kakšen sedež velike korporacije ali banke, kot bi to ob omembi Švice morda pomislili, ampak vlagatelji želijo postaviti nadvse razkošen hotel, v katerega naj bi privabili predvsem petičneže z Bližnjega vzhoda in Azije. Nebotičnik naj bi tako imel 100 suit, za najcenejšo med njimi bo treba za eno prenočevanje odšteti 940 evrov, najdražja med njimi pa bo menda stala kar vrtoglavih 23.460 evrov. Na noč, da se razumemo.

 

Projekt naj bi zrasel v odmaknjeni gorski vasici Vals, v kateri so sicer tudi vrelci termalne vode, na nadmorski višini 1.220 metrov. Podrobnosti megalomanskega načrta, ki naj bi stal okoli 190 milijonov evrov, bodo uradno predstavili prihodnji teden v Zürichu, vlagatelji pa naj bi izbrali arhitekturno zamisel priznanega Američana Thoma Mayna. Idejni vodji projekta sta Remo Stoffel, sicer tudi lastnik vseh term v Valsu, in tamkajšnji podjetnik Pius Truffer, ki je za enega izmed švicarskih časopisov dejal: "Vem, da želimo poseči po zvezdah. Želimo zgraditi enega izmed petih

Vir:rtvslo.si