Nepalski potres je Mount Everest premaknil za tri centimetre

Najvišja gora sveta Mount Everest se je po katastrofalnem aprilskem potresu v Nepalu premaknila za tri centimetre. Kitajska geodetska agencija je sporočila, da se je 8.848 metrov visoki vrh rahlo premaknil proti jugozahodu. V zadnjem desetletju se je gora sicer postopno obračala proti severovzhodu - v zadnjem desetletju se je Mount Everest za 40 centimetrov premaknil v to smer, kar pomeni štiri centimetre na leto. A rušilni potres s stopnjo 7,8 po Richterjevi lestvici je to smer rahlo spremenil. V zadnjem desetletju je vršac tudi zrasel za tri centimetre.

 

Aprilski potres je sprožil tudi ogromen plaz, ki je pod seboj pokopal 18 ljudi, bazni tabor pa popolnoma uničil. Zaradi izrednih razmer so kitajske in nepalske oblasti do konca leta prepovedale vse vzpone na goro. Potres je sicer v Nepalu zahteval več kot 8.700 življenj in uničil pol milijona domov, kar pomeni, da so tisoči pred začetkom monsunske sezone ostali brez strehe nad glavo.

 

To območje sta sicer prizadela dva močna potresna sunka, po prvem 25. aprila so se tla stresla tudi 12. maja, a ta, ki je imel moč 7,3 po Richterjevi lestvici, Everesta ni premaknil.

Vir:rtvslo.si