Nič več plastičnih legokock?

Iz danske tovarne igrač so sporočili, da želijo plastične kocke najpozneje do leta 2030 nadomestiti s kockami iz biološko razgradljivih materialov. Gre še za eno veliko Legovo ekološko iniciativo.

Katera naravi prijazna surovina lahko nadomesti akrilonitril butadien stiren ali krajše ABS, polimer oziroma plastično umetno maso, iz katere je Lego samo lani izdelal več kot 60 milijard posameznih koščkov? To bodo v prihodnjih letih ugotavljali v Legovem centru za razvoj trajnostnih materialov v danskem Billundu. Ambicija enega največjih proizvajalcev igrač na svetu je, da do leta 2030 proizvodnjo kock iz polimera ABS v celoti nadomesti proizvodnja kock iz biološko razgradljive materiale.

Kot je na spletni strani Lego.com zapisalo vodstvo igračarskega giganta, bo Lego samo v zagon projekta iskanja alternativ v proizvodnji trenutno uporabljanim surovinam vložil milijardo danskih kron oziroma približno 134 milijonov evrov. To je samo začetni izdatek - pri Legu ocenjujejo, da bi se stroški celotnega projekta do leta 2030 lahko približali tudi milijardi evrov.

Razvoj naslednika polimera ABS ne bo projekt, ki se ga lotiš ob prihodu v službo in ga ob treh popoldan pošlješ šefu v pregled. Lego bo v centru za razvoj trajnostnih materialov namreč zaposlil več kot sto strokovnjakov, ki bodo iskali načine, kako ustvariti biološko razgradljiv material z zelo specifičnimi lastnostmi. To bo morda trajalo tudi več kot desetletje.

Vir: siol.net