Nosoroge bodo množično selili pred divjimi lovci

Južnoafriške oblasti bodo iz znamenitega narodnega parka Kruger v varna zatočišča preselile okoli 500 nosorogov zaradi neustavljivega vala divjih lovcev.

Samo letos so v Južni Afriki divji lovci ubili 630 nosorogov, od tega 408 v parku Kruger. "Nosoroge moramo preseliti na varno," je povedal vodja veterinarjev v najstarejšem južnoafriškem narodnem parku Markus Hofmeyr. Nekatere nosoroge bodo odpeljali v narodne parke v sosednjo Bocvano in Zambijo.

Južna Afrika je domovanje 80 odstotkov afriških nosorogov, od tega 18.000 belih in 3.000 črnih, a divji lov je pogostejši kot kdaj koli, kar gre večinoma pripisati povpraševanju v azijskih državah, kot sta Kitajska in Vietnam, kjer se deli te več kot tri tone težke živali uporabljajo v medicinske namene in kot znak premožnosti. Če so divji lovci leta 2007 ubili 13 nosorogov, jih je lani pod njihovimi streli padlo 1.004.

Po zadnjem štetju je v parku Kruger med 8.400 in 9.600 belimi nosorogi. Dobra novica je, da se je populacija ustalila kljub divjim lovcem, tako je njihova umrljivost skupaj s pobitimi živalmi osem odstotkov letno ob osemodstotnem prirastku.

Vir: rtvslo.si