Nova pravila za gensko spremenjene organizme

Evropski parlament je potrdil nova pravila za gensko spremenjene organizme (GSO), ki članicam Unije omogočajo omejitev ali prepoved pridelave gensko spremenjenih poljščin na svojem ozemlju.

Pridelava gensko spremenjenih poljščin je že petnajst let predmet vroče polemike v Evropski uniji. Nova zakonodaja, ki jo je Evropska komisija predlagala leta 2010, bo po štirih letih težavnih pogajanj začela veljati spomladi letos, saj jo je na prvi letošnji seji potrdil tudi Evropski parlament. Namen novih evropskih pravil je poenostaviti proces odobritve GSO, saj zdajšnji ne deluje, ker članice, ki jim nasprotujejo, vztrajno blokirajo odobritev teh organizmov na evropski ravni.

Nova zakonodaja prinaša to spremembo, da bodo lahko države članice Unije omejile ali prepovedale pridelavo gensko obdelanih poljščin na svojem ozemlju, tudi če je ta dovoljena na evropski ravni. Nova pravila vključujejo seznam razlogov, zaradi katerih lahko članice omejijo ali prepovedo pridelavo gensko spremenjenih poljščin, to pa so zdravstveni, okoljski, socioekonomski razlogi, raba zemljišč, urbanistično načrtovanje in cilji kmetijske politike.

Kompromis določa tudi, da bodo morale vse članice dovoliti tranzit GSO čez svoje ozemlje, a bodo morale uporabnice zagotoviti, da ne bodo okužile drugih proizvodov, zlasti v sosednjih državah. Vključuje tudi klavzulo o pregledu direktive po štirih letih.

Vir: rtvslo.si