Novo odkritje o tiranozavrih!

Tiranozavri že od nekdaj veljajo za najbolj strašne in 'zlobne', predvsem zaradi izjemne moči in velikanskih zob. Glede na nove ugotovitve naj bi bila ta vrsta dinozavrov še bolj kruta, kot so znanstveniki sprva mislili.

Tiranozavri naj bi bili celo kanibali. Prazgodovinski velikani naj bi se med seboj spopadali za položaj, zmagovalec pa naj bi požrl poraženega. O tem naj bi pričali znaki poškodb, ki naj bi jih doživeli za časa življenja in ugrizov, ki naj bi nastali po smrti.

Znake ugrizov so znanstveniki našli na kosteh enega izmed tiranozavrskih okostij, ki so ga našli na območju, kjer se danes razprostira Kanada.

 

Zasluge za novo spoznanje gredo Davidu Honeju z londonske univerze Queen Mary, izsledki raziskave pa so bili objavljeni v reviji PeerJ. Raziskovalci so natančno proučili ostanke dinozavra Daspletosaurus, ene izmed različic tiranozavra. Ta je ob poginu tehtal okoli 500 kilogramov in je bil še mladič. V dolžino je meril približno šest metrov. Odrasel bi bil precej večji, a vseeno še vedno manjši od tiranozavra rexa. Ob pregledu so na lobanji poginulega dinozavra našli številne poškodbe, ki naj bi jih utrpel, ko je bil še živ. Z analizo so ugotovili, da ugrizi ustrezajo odtisu dinozavra iste vrste. Pri nekaterih poškodbah ni bilo nikakršnih znakov celjenja, kar kaže na to, da so nastale po smrti. Kot so zapisali avtorji raziskave, je ta dinozaver živel zares težko življenje in utrpel hude poškodbe. Ko so analizirali ugrize, so ugotovili, da mu jih je zadal dinozaver iste vrste.

Vir: moskisvet.com