Odkritje: izgubljeno Mesto opičjega boga v džungli Hondurasa

V globinah deževnega gozda v Hondurasu je odprava odkrila sledi izgubljenega mesta, ki ga je že pred stoletji zapustila skrivnostna civilizacija, o kateri so se ohranila poročila o kupih zlata in "opičjih otrocih".

 

Skupina ameriških in honduraških arheologov, ki so jim pot skozi deževni gozd utirali nekdanji britanski vojaški specialci, se je iz divjine vrnila s poročili o izjemnem odkritju. Odprava je v džungli iskala kraj mitskega "Belega mesta", znanega tudi kot "Mesto opičjega boga" - naloga, ki si jo pustolovci zadajajo že od časov španskih osvajalcev v 16. stoletju.

 

Ljudstvo brez imena

Mesto, ki ga poročila od nekdaj postavljajo v džunglo Mosquitia, je bilo dom neznanega ljudstva, ki se je razvilo še pred tisoč leti, nato pa brez vsakega sledu - vsaj do zdaj - izginilo. O tej predkolumbovski civilizaciji je znanega tako malo, da zanje nimamo še niti imena.

 

O odkritju je prvi poročal National Geographic, ki je z odpravo na pot v kraterju podobno dolino, obdano z gorami, poslal tudi svojega fotografa. Arheologi so popisali ostanke velikih trgov, gomil in celo zemeljsko piramido, piše revija. Naleteli so tudi na "izjemno zbirko kamnitih figur", ki so stoletja ležale nedotaknjene v gozdu - a jih za zdaj še niso začeli izkopavati.

Vir: rtvslo.si