Pajki

Arahnofobi, poglejte stran! Po besedah Klemna Čandka z ZRC SAZU-ja v vsakem slovenskem domu lahko živi med sedem in deset različnih vrst pajkov.

Številni zmotno mislijo, da so pajki žuželke, a niso. "Prva razlika, ki bi jo lahko opazil, je, da imajo pajki osem nog, žuželke pa le šest. Druga pomembna razlika je, da imajo pajki glavoprsje in zadek ločen, torej opazimo dva dela. Pri žuželkah je telo ločeno na glavo, oprsje in zadek," je razložil Klemen Čandek z Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU).

Vsi pajki proizvajajo svilo

Pajki so členonožci, ki jih uvrščamo v razred pajkovcev. Na svetu živi okrog 44.900 vrst, v Sloveniji 700, zagotovo pa jih bo čez čas še precej več. Med najbolj znanimi je navadni križevec (Araneus diadematus), najdemo ga lahko v vrtovih, ob gozdnih robovih in na jasah. Vsi pajki iz aminokislin proizvajajo tekočine, ki se na zraku spremenijo v svilo, a razlogi so različni. "Eni jo delajo samo za zarod, drugi pa kot bolj sofisticirane lovilne naprave, kot so mreže za lovljenje plena. Skupna lastnost pajkov je, da proizvajajo mrežo oziroma svilo," je dejal Čandek in dodal, da se čez leto lahko v zaprtih prostorih v Sloveniji srečamo s sedmimi različnimi vrstami pajkov, z občasnimi gosti pa ne več kot desetimi.

Arahnofobija - strah pred pajki

Pajki gotovo niso med najbolj priljubljenimi živalmi. Ljudje se jih načeloma bojijo zaradi videza in tudi zaradi dejstva, da jih je veliko zelo strupenih.

Vir: rtvslo.si