Pinjole in njihove zdrave koristi

Pinjole so užitna semena borovcev rodu Pinus. Že več kot tisoč let se uporabljajo v evropskih, ameriških ter azijskih kuhinjah, saj so vir visoke ravni beljakovin ter vlaknin. Okusne in hranljive pinjole se tako uporabljajo za izdelavo omake italijanskega porekla (pesto), kot dodatna sestavina pri vsakodnevnem kuhanju ali pa kot samostojni prigrizek. A ker so pinjole eno izmed tako imenovanih super živil, njihovi pozitivni učinki segajo veliko dlje od opojnih gurmanskih okusov. Če boste nadaljevali z branjem članka boste izvedeli, da pinjole celo pospešujejo izgubljanje prekomerne telesne teže in še več!

Pinjole predstavljajo neizmeren vir antioksidantov, ti pa našemu telesu pomagajo v boju proti prostim radikalom in dajejo zagon celotnemu imunskemu sistemu. Slednje pomeni, da nam redno uživanje pinjol lahko izboljša odpornost proti raznoraznim okužbam, najnovejše znanstvene študije pa so prišle do zaključka, da se omenjeni antioksidanti lahko borijo tudi proti razvoju nekaterih vrst rakavih obolenj.

 

Pinjole so tako vir antioksidantov kot so denimo vitamini A, B, C, D, E ter lutein – mega vitamini, ki pomagajo ščititi telesne celice pred škodljivimi učinki iz okolja hkrati pa tudi izboljšujejo vid. Omenjeni antioksidanti prav tako ščitijo kožo pred prezgodnjim staranjem.

Vir: bodieko.si