Plastične vrečke v Kaliforniji še ne bodo preteklost

Ko se je že zdelo, da bo Kalifornija orala ledino, so podporniki plastičnih vrečk dosegli zmago in bodo volivci v Kaliforniji novembra 2016 odločali o odpravi zakonske prepovedi plastičnih nakupovalnih vrečk.

 

Kalifornija je lani sprejela zakon o popolni prepovedi plastičnih vrečk, s katerimi kupci iz trgovin domov odnašajo špecerijo in druge artikle. Zakon bi se moral sicer začeti izvajati šele julija letos, a je že prišlo do spremembe. Ameriško združenje za nakupovalne vrečke je namreč zbralo 550.000 podpisov za uvrstitev pobude o odpravi prepovedi plastičnih vrečk na referendum, zato zakon do referenduma sploh ne bo začel veljati.

 

Združenje za nakupovalne vrečke je za kampanjo zbiranja podpisov vložilo 3,2 milijona dolarjev. Kritiki zakonu že ves čas očitajo, da bo zaradi njega brez službe ostalo ogromno Američanov, proti spremembi zakonodaje pa so bili kot po navadi v podobnih primerih republikanci in pa proizvajalci plastičnih vrečk, ki bi morali proizvodnjo ukiniti ali jo spremeniti v proizvodnjo papirnatih vrečk.

Vir: rtvslo.si