Po Chamonixu bo naziv Alpsko mesto prihodnje leto nosil Tolmin

Tolmin je za dozdajšnja prizadevanja na področju trajnostnega razvoja prejel naziv Alpsko mesto leta 2016.

Mesto, ki leži na nadmorski višini 200 metrov, med rekama Sočo in Tolminko ter na stiku Soške doline, Baške grape in Idrijske doline, ter ima približno 11.400 prebivalcev, tako postaja tudi član tega vsealpskega združenja, ki si prizadeva za do narave prijazen in družbeno odgovoren razvoj alpskega prostora.

Mesta na območju Alp, ki gospodarske, okoljske in družbene interese skupnosti uresničujejo zgledno in v skladu z načeli enakopravnosti, kot to predvideva alpska konvencija, se od leta 1997 pod budnim očesom mednarodne strokovne žirije potegujejo za naziv Alpsko mesto leta.

Ta naziv predstavlja tako odlikovanje za uresničevanje k trajnostnemu razvoju usmerjene politike vsakokratnega mesta kot tudi spodbudo in odgovornost za nadaljevanje uresničevanja prizadevanj za zagotavljanje trajnostne prihodnosti.

Odlikovana mesta so povezana v okviru društva Alpsko mesto leta. Omrežje alpskih občin trenutno šteje 15 mest z območja Avstrije, Francije, Italije, Nemčije, Slovenije in Švice. Tolmin pa je po Mariboru (2000) in Idriji (2011) tretje slovensko Alpsko mesto leta. Letos nosi ta naziv Chamonix v Franciji.

Vir: rtvslo.si