Poldrugo desetletje proučevanja delfinov v slovenskem morju

V slovenskem društvu za morske sesalce Morigenos že skoraj poldrugo desetletje proučujejo prisotnost delfinov v slovenskem morju, poleg tega pa izvajajo pestro dejavnost okoljskega ozaveščanja in izobraževanja.

Prisotnost delfinov v slovenskem morju je sicer dober znak, hkrati pa se ti morski sesalci spopadajo s številnimi grožnjami.

Društvo je bilo ustanovljeno leta 2001 z namenom ugotoviti, ali so delfini sploh prisotni v našem morju, saj do tedaj ni bilo veliko znanega o tem, od leta 2002 pa vodi Slovenski projekt za delfine, je pojasnila aktivna članica in raziskovalka v društvu Ana Hace. Projekt predstavlja prvo dolgoročno in sistematično raziskavo delfinov v Sloveniji.

Na začetku so jim zlasti starejši domačini znali povedati, da je bilo v preteklosti veliko delfinov, ampak da jih ni več, medtem ko so jih ribiči občasno opažali, vendar so menili, da ne gre za kaj več kot občasne obiskovalce slovenskega morja. Takšno je bilo celo splošno mnenje biologov, ker se pač nihče ni posebej ukvarjal s tem vprašanjem, se spominja Hacetova.

V dobrih 13 letih so v društvu med drugim ugotovili stalno populacijo vrste velike pliskavke v severnem Jadranu.

Čeprav se delfini ne zadržujejo samo v slovenskih vodah, pa je to območje zanje zelo pomembno, saj ga uporabljajo za praktično vse svoje življenjske potrebe. "Tukaj se hranijo, razmnožujejo, skrbijo za mladiče," našteva Hacetova. Največ energije v društvu namenjajo prav veliki pliskavki kot edini stalno prisotni vrsti morskih sesalcev v našem morju, a se ukvarjajo tudi z drugimi morskimi sesalci, ki zaidejo v naše morje, kot je bil pred časom primer kita grbavca, opozarja Hacetova.

Vir: rvslo.si