Polovica Evrope že rekla "ne" gensko spremenjenim živilom

Polovica članic Evropske unije se je že odločila za geografsko izključitev svojega ozemlja iz pridelave gensko spremenjenih rastlin (GSR), s čimer so zadali velik udarec biotehnološki industriji.

Do zdaj je 14 držav članic Bruslju sporočilo, da bodo agrikulturnim multinacionalkam, ki vključujejo Monsanto, Dow, Syngenta in Pioneer, vložile zahtevo za geografsko izključitev. Prošnji Latvije in Grčije sta bili že sprejeti, če se ta vzorec razširi, pa bosta približno dve tretjini prebivalstva Unije - in njenih obdelovalnih površin - brez gensko spremenjenih rastlin.

In medtem ko viri znotraj biotehnološke industrije opozarjajo, da bi Evropa lahko kmalu postala "grob" za biotehnološke živilske proizvode, okoljevarstveniki novico pozdravljajo.

"Vse več vlad zavrača gonjo komisije po odobritvi gensko spremenjenih pridelkov," pravi Franziska Achterberg iz Greenpeacea. "Ne zaupajo varnostnim ocenam EU-ja in upravičeno sprejemajo ukrepe, da bi zaščitili svoje poljedelstvo in hrano. Edini način za povrnitev zaupanja v sistem EU-ja zdaj je, da komisija ustavi potrditve gensko spremenjenih pridelkov in nemudoma reformira varnostne teste in sistem potrjevanja."

V sredo je Nemčija postala največja država EU-ja, ki je rekla "ne" GSO-ju, ko je minister za kmetijstvo Christian Schmidt Bruslju sporočil, da njegova država nima nobenega apetita po gensko spremenjenih izdelkih. Košarico GSO-ju so poleg Škotske, Severne Irske in Valonije od držav dale Avstrija, Bolgarija, Hrvaška, Ciper, Danska, Francija, Italija, Madžarska, Grčija, Latvija, Litva, Nizozemska, Poljska, v torek pa tudi Slovenija.

Vir: rtvslo.si