Povprečna plastična vrečka je v Sloveniji v uporabi zgolj pol ure

 

Slovenci na leto porabimo od 130 do 150 plastičnih vrečk, ki jih običajno ne uporabljamo dlje kot 30 minut. Večina svojo pot konča med mešanimi odpadki, kjer se razkrajajo tudi do 1.000 let.

Po vsem svetu 3. julij zaznamujemo kot mednarodni dan brez plastičnih vrečk, ki veljajo za enega večjih onesnaževalcev našega planeta. Pobudo za mednarodni dan brez plastičnih vrečk je dala španska fundacija za preprečevanje odpadkov in ozaveščanje potrošnikov (Fundació Prevenció de Residus i Consum), kampanjo pa podpirata organizaciji Zero Waste Europe in GAIA. V številnih krajih po vsem svetu pripravljajo najrazličnejše akcije, v Sloveniji pa so se za sodelovanje odločili v občinah Gorje in Bled, ki potrošnike spodbujata k uporabi vrečk za večkratno uporabo.

Kakšen je odnos Slovencev do plastičnih vrečk?

V društvu Ekologi brez meja so konec lanskega leta izvedli manjšo raziskavo v štirih večjih trgovinah v Ljubljani (raziskava je vključevala živilske, tekstilne trgovine in drogerije), kjer so opazovali odnos kupcev in prodajalcev do uporabe plastičnih vrečk za enkratno uporabo.

Po navedbah ekologov brez meja naj bi po nekaterih podatkih odrasel prebivalec Slovenije na leto v povprečju porabil od 130 do 150 plastičnih vrečk. Te po končani uporabi, ki običajno ni daljša od 30 minut, največkrat končajo med mešanimi odpadki, kamor ne spadajo, saj se jih da reciklirati (trenutno se jih reciklira le okoli 4 %). Plastične vrečke se razkrajajo tudi do 1.000 let in predstavljajo grožnjo za naravo ter za zdravje ljudi in živali.

Vir: rtvslo.si