Povprečni Slovenec letno zavrže več kot 10 kg še uporabnih stvari

V Sloveniji pri preprečevanju nastajanja odpadkov in snovni izrabi dosegamo vedno boljše rezultate, a zadnji podatki še vedno kažejo, da v povprečju vsak prebivalec zavrže več kot 10 kg še uporabnih stvari na leto.

Med zavrženimi predmeti se pogosto znajdejo še vedno popolnoma uporabna oblačila, modni dodatki, oprema za dom, pohištvo, posoda, igrače, gospodinjski aparati itd. Te stvari bi lahko nekomu služile še dolga leta, zato komunalna podjetja občanom svetujejo, naj odvečne stvari podarijo bližnjim, prijateljem ali tistim, ki si jih ne morejo kupiti, jih odnesejo v najbližji center ponovne uporabe, izmenjajo ali prodajo.

Devet korakov do odgovornega potrošnika:

1. Premislite. Že med nakupovanjem premislite, ali izdelek resnično potrebujete in ali lahko kupite tak izdelek, ki ga boste uporabljali večkrat.

2. Izposodite si. Koliko stvari, ki jih imate doma, s pridom in z veseljem uporabljate? In koliko stvari zelo slabo izkoriščate, poleg tega pa vam zasedajo prostor in nemara celo povzročajo stroške?

3. Izmenjajte. Številni dogodki zamenjav se razširjajo tudi pri nas. Izmenjujete lahko oblačila, igrače, knjige, semena, pridelke, ponesrečena novoletna darila itd.

4. Predelajte. Preden zavržete kos oblačila ali pohištva, razmislite, ali ju lahko kako drugače uporabite in jim z manjšimi posegi spremenite namembnost.

5. Podarite. Tisto, česar ne potrebujete več, podarite bližnjim ali prijateljem ali pa jih odpeljite v najbližji center ponovne uporabe.

6. Kupite rabljeno, predelano ali popravljeno. Izbirajte stvari, ki so trajne tako po kakovosti kot po obliki.

7. Pred nakupom si zastavite tri ključna vprašanja. Ali to zares potrebujem? Ali moram to nujno kupiti (in imeti) ali si lahko izposodim, najamem ali si delim? Ali lahko kupim rabljeno?

8. Upoštevajte pravilo desetih sekund. Preden izdelek odnesete na blagajno, se ustavite za deset sekund in si postavite dve vprašanji: zakaj to kupujem in ali to potrebujem. Če ne najdete prepričljivega odgovora, ga vrnite na polico.

9. Razmišljajte o posledicah nakupa. Kakšen vpliv ima nakup na okolje (embalaža, uporabljeni materiali itd.)? Ali bo izdelek trajal dolgo ali ga lahko uporabim le enkrat? Koliko je izdelek učinkovit glede na porabo energije in materialov? Ali so v izdelku do okolja škodljive snovi? Ali resnični proizvajalci (delavci v tovarni ali v kmetijstvu) dobijo pravično plačilo? Ali so delovne razmere varne in zdrave? Ali je bil izdelek narejen v takšnih razmerah, ki so za nas nesprejemljive?

Vir: rtvslo.si in Snaga