Poznaš pasti spletnega nakupovanja?

’Blagodejni’ učinki spletne prodaje so iz dneva v dan bolj cenjeni, saj se vse več uporabnikov odloča za takšno obliko nakupovanja. Tako si prihranimo pot, ničkolikokrat pa so izdelki, ki jih kupujemo v spletnih trgovinah, tudi veliko cenejši. Zato ne preseneča, da je nakupovanje iz naslonjača zelo priljubljeno, a pozor, kajti spletna trgovina je lahko lažna in hitro se zgodi, da se ujamemo v past. Pri spletnem nakupovanju je osnovno pravilo izogibanje neverjetno ugodnim ponudbam.

Sumljive so vse ponudbe, ki izstopajo po predstavitvi, ceni ali drugih lastnostih. Sicer pa bo vaš nakup vedno varen, če se boste držali osnovnih pravil varnega nakupovanja. Eno od teh je, da se morate vedno izogibati ponudbam, ki se zdijo predobre, da bi bile resnične. Ko kupujete preko spleta, vedno preverite kontaktne podatke spletne trgovine in ali prodajalec uporablja brezplačni poštni predal (gmail.com, hotmail.com, blumail.org, yahoo.com, live.com), kar je eden od znakov za alarm.   Najbolj običajen način plačevanja na spletu je z uporabo kreditne kartice. Vsi spletni nakupovalci to redno počnemo in strah, da bi po enem samem nakupu naenkrat vsi hekerji imeli številko vaše kreditne kartice, je vseeno malo pretiran.

Če nakupujemo na uveljavljenih spletnih mestih (npr. amazon.co.uk, mimovrste.com), potem ni razloga za dvom. Pred vnosom številke kreditne kartice se vedno prepričajmo, da se nahajamo na varni povezavi (takrat na začetku spletnega naslova vidimo https namesto http) in preverimo, če v brskalniku najdemo sliko ključavnice, ki kaže na šifriran prenos podatkov. Če teh znakov ni, se raje ustavimo. Ko vam neznanec ponudi kot način plačila nakazilo preko sistema Western Union ali MoneyGram, je to velik rdeč znak STOP! Ta sistem je namenjen hitremu prenosu denarja fizičnim osebam, sledenje nakazilu pa ni možno in je prav zato priljubljeno orodje spletnih goljufov.

Moskisvet.com